ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

12–13 жовтня 2017 року в Одеській національній академії харчових технологій було проведено І Всеукраїнську наукову конференцію “Харчові традиції – ментальний код нації: мова, література, історія культури”, на якій вперше в технічному вищому навчальному закладі було звернено увагу на харчові традиції у контексті мовних, літературних, історичних та культурологічних аспектів. Актуальною проблемою наукового аналізу на конференції був як матеріальний, так і духовний розвиток соціуму, зокрема вивчення етнічних традицій харчування на прикладах літературних образів, історичних фактів, мовленнєвих процесів, філософських узагальнень тощо. Звернено було увагу й на густативно-сапористичні елементи гастрономічних уподобань різних етносів. Предметом розгляду були як фольклорні та художні твори, так і фундаментальні наукові праці про розвиток та становлення народної кулінарії. Культура застілля (що їсти, як їсти, з ким їсти і що при цьому говорити та ін.) також була предметом розгляду. Отже, на науковій конференції було доведено, що кожна кухня є не лише способом приготування їжі, але й елементом культури, причому елементом культури, який не можна звести лише до технології приготування їжі. Вона є своєрідною філософією життя, адже відображає не лише смакові уподобання, але й релігійні вірування, світоглядні переконання, етичні та естетичні погляди людей та багато іншого.

 

Фото 2  Фото 4  Фото 6  Фото 12 а  Фото 9  Фото 13

Більше фотографій можна знайти у фотогалереї.